Termenul de bonsai este format din două cuvinte: bon care înseamnă vas şi sai care semnifică cultură. Bonsaii reprezintă specii de copaci falnici ca arţarul, pinul, cireşul, aduşi la dimenisuni miniaturale crescuţi în vase de pământ. Nu e deloc simplu să micşorezi un arbore care în mod natural are câţiva metri înălţime la unul de numai cîţiva centimetri. Împletirea priceperii şi imaginaţiei omului este o formă prin care omul se împotriveşte naturii, o luptă dusă în cadrul strâmt al unui vas.
Pentru un european, poate, arta bonsai este de multe ori privită ca una din curiozităţile asiatice, în timp ce pentru un japonez are valori estetice şi filozofice în acelaşi timp. Bonsaii sunt desemnaţi să exprime în miniatură frumuseţea naturii şi eternitatea ei.
De obicei sunt căutaţi pentru bonsai coniferele cu frunze tari în formă de ace, care au o anumită eleganţă spre deosebire de foioase. Florile izolate la bonsai sunt superioare florilor în grup, singurătatea constituind o valoroasă calitate, amintind simplitatea, rezerva, modestia. Scopul bonsaiului este de a reprezenta eternitatea şi modestia, iar înflorirea este o perioadă foarte scurtă, "orgolioasă", de aceea florile şi fructele nu reprezintă raţiunea de a fi a bonsaiului. Arta bonsai este destul de dificilă, supravegherea bonsailor reprezintă o obligaţie permanentă, deoarece neglijaţi numai o zi pot lua o direcţie nedorită.
Maeştrii artei văd în aceşti copăcei un simbol al curajului şi al victoriei, nişte învingători în marea luptă a vieţii, ataşamentul lor faţă de pământul mamă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu