marți, decembrie 16

ZEN






Zen - în ziua de atăzi, acest cuvânt atât de scurt s-a banalizat în asemenea măsură încât a ajuns să fie folosit în orice contest, de la învăţarea utilizării internetului până la asigurarea avansării în lumea afacerilor. Dacă s-ar rosti în întregime, budismul Zen, poate că nu ar mai fi folosit atât de abuziv.Zenul este o parte integrantă a artelor marţiale, putând fi practicat (aplicat) chiar dacă nu suntem adepţii lui Budha, reprezentând o ştiinţă a trezirii minţii, o artă a iluminării spirituale. Învăţătura Zen nu este o dogmă ci o cale de limpezire şi elevare a conştiinţei. Cunoscut în antichitate ca fiind şcoala inimii luminate, poarta către sursă şi comunicarea directă de la o minte la alta, care are o acţiune directă asupra minţii omeneşti pentru a percepe esenţa sa şi împlinirea prin iluminare.

Zen era o credinţă care afirma că salvarea nu venea din direcţia unui zeu anume, ci din însuşi interiorul nostru. Ideea că un om îşi poate influienţa destinul a plăcut celor care trăiau din război, cu moartea care îi pândea la orice pas. În Zen nu există răspunsuri corecte şi răspunsuri greşite. Rostul povestirilor şi aforismelor este să ne determine să ne punem mintea la contribuţie, să o facem să lucreze, tot aşa cum, practicând un exerciţiu fizic, ne facem corpul să lucreze. Dacă ne vom ocupa un timp relativ lung cu lămurirea unora din problemele Zen care nu au răspuns exact, vom descoperi că suntem capabili să ne facem mintea să meargă pe făgaşe necunoscute până acum, şi că ajungem treptat să stăpânim puteri noi de înţelegere a aspectelor vieţii. Într-un cuvânt ne vor extinde orizonturile mentalului.
Există în Zen aşa numitele koan-uri, mici versuri sau povestioare care aparent nu au nici o logică imediată, dar care au rolul de a obliga mintea să se mişte. Aceste koan-uri nu au răspunsuri exacte. Tot ceea ce se poate face este să se mediteze pe marginea lor, iar după un timp de meditat se va percepe esenţa koan-ului.
Un mic koan ce conţine secretul zen-ului şi artelor marţiale:
***
Reflexia luminii pe suprafaţa apei
se mişcă neîncetat.
totuşi luna străluceşte
şi nu pleacă nicăieri;
ea stă, dar se mişcă.
***
Râul nu curge niciodată înapoi. Apa curge, curge, dar luna nu se mişcă. Într-o luptă mintea trebuie să fie ca luna, în vreme ce corpul şi timpul se mişcă neîncetat ca apa râului. Zen-ul trebuie trăit aici şi acum. Mulţi cred că Zen-ul este pasiv. Din contra, Zen-ul este activ, înseamnă mereu acţiune, înseamnă aici şi acum.

"În esenţa sa, Zen-ul este arta de a înţelege adevărata natură a propriei fiinţe şi indică drumul de la servitute la libertate."
Daisetz T. Suzuki

Niciun comentariu: